Amerykańska whisky dla koneserów tego trunku

Amerykańska whisky dla koneserów tego trunku

Whisky to jeden z najbardziej popularnych alkoholi na świecie. Szczególnie popularna jest whisky amerykańska. Jej amatorów nie brakuje także w naszym kraju.

Whisky amerykańska – co warto wiedzieć przed zakupem?

Bourbon whisky, czyli whisky amerykańska od 1964 roku traktowana jest jako narodowy trunek Amerykanów. Bourbon whisky może być produkowana na terenie całych Stanów Zjednoczonych, ale za oryginalną koneserzy uznają tylko tę, która została wyprodukowana w miejscowości Bourbon w stanie Kentucky. Wyjaśnia to, skąd wzięła się nazwa tego trunku. W składzie oryginalnej bourbon whisky jest przynajmniej pięćdziesiąt jeden procent kukurydzy. Dlatego amerykańska whisky występuje także pod nazwą whisky kukurydziana.

Jaki ma smak kukurydziana whisky?

Dzięki temu, że whisky kukurydziana jest produkowana z kukurydzy smakuje ona zupełnie inaczej niż ta, która produkowana jest w Szkocji. Whisky kukurydziana jest od niej bardziej słodka i delikatniejsza. Występuje w różnych wariantach smakowych. Najbardziej słodka jest whisky, którą wyprodukowano nie tylko z zacieru kukurydzianego, ale także pszenicznego.

Wyjątkowo wyraziste w smaku są bourbony żytnie. Burbonem może być nazywana tylko whisky z kukurydzy, która ma nie tylko ponad pięćdziesiąt procent kukurydzy. Tak może się nazywać wyłącznie whisky z kukurydzy, która leżakowała przez okres przynajmniej dwóch lat w dębowych beczkach. Beczki, w których leżakuje whisky z kukurydzy muszą być nowe. Dzisiaj znakomite bourbony produkowane są nie tylko w stanie Kentucky.