Whisky bourbon – co to za trunek?

Whisky bourbon - co to za trunek?

Whisky to jeden z najbardziej popularnych napojów alkoholowych. Jeszcze do niedawna w Europie, a więc także w Polsce największą popularnością cieszyła się whisky szkocka. Obecnie coraz bardziej popularna staje się amerykańska whisky.

Jak powstaje whisky bourbon?

Whisky amerykańska produkowana jest ze zbóż. Zacier na whisky amerykańską powstaje z kukurydzy, jęczmienia, żyta i pszenicy. Oryginalna whisky kukurydziana produkowana jest z zacieru, w którym większość stanowiły ziarna kukurydzy. Dlatego też amerykańska whisky zwana jest także whisky kukurydziana. Trunek ten początkowo produkowany był tylko hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky. Stąd też whisky z kukurydzy trafia do sprzedaży pod nazwą whisky bourbon. Co ważne, whisky z kukurydzy musi leżakować minimum dwa lata w nowych beczkach dębowych. Beczki te od środka muszą być wypalone.

Jaki smak ma whisky z kukurydzy?

Bourbon whisky ma lekko słodkawy smak z odrobiną waniliowej nuty. Tym między innymi różni się od whisky szkockiej. Smak amerykańskiej whisky zmienia się też w zależności od tego, ile i jakich procentowo innych zbóż zawiera. Ta, która zawiera nie tylko kukurydzę, ale także sporo żytnich ziaren jest bardziej pikantna.

Whisky amerykańska jest też trunkiem destylowanym tylko raz, a jedynym dodatkiem może być tylko woda. Bourbon whisky produkowana jest obecnie w kilku gatunkach. W polskich sklepach dostępna jest między innymi amerykańska whisky Jack Daniels i Jim Beam. Bourbon whisky został uznany w 1964 roku za narodowy trunek Amerykanów.